Saunovan yksityisautoilijan ympäristötuska


Ympäristökysymysten eräs ongelma on, että niiden mittakaava on niin massiivinen ja myös näkymätön arjessa, että pienen ihmisen on vaikea löytää kanavia uskottaviin toimenpiteisiin asioiden tilan parantamiseksi; sellaisiin, joihin hän itse voi uskoa. Voimattomuuden tunnetta lisää, että maailman suurin saastuttaja Kiina vain lisää hiilidioksidipäästöjään, kuten myös Intia ja Venäjä. USA:n päästöt ovat hienoisessa laskussa mutta se taas erosi Pariisin ilmastosopimuksesta. Myös euroopan suurten maiden kuten Ranskan, Puolan ja Espanjan päästöt vain kasvavat, jopa Saksassa hieman.

Suomessa kasvihuonekaasujen päästöt on laskussa mutta niin kauan kuin teollisuudessa ja energiantuotannossa ei tapahdu olennaista fossiilisten polttoaineiden käytön vähenemistä, niin mitään suuria saavutuksia ei saada aikaan. Kun tavallinen kansalainen haluaa vaikuttaa mahdollisimman suoraan ilmastomuutokseen, hänellä on kaksi tehokasta keinoa – yksityisautoilun vähentäminen ja puunpolton lopettaminen. Näihin juuri sinä ja minä voimme vaikuttaa vaikka muut saastuttavat enemmän. Suomessa liikenteen päästöt ovat varsin tarkkaan 20 prosenttia kaikista kasvihuonepäästöistä ja näistä puolet eli noin 10 prosenttia tulee yksityisautoilusta. Samoin Suomessa katetaan energiankulutuksesta 25 prosenttia puulla. Puulämmittäminen, takat ja saunat ovat suuria mustan hiilen tuottajia, joka taas on merkittävä tekijä ilmaston lämpenemisessä. Helsingissä omakotitaloalueilla jopa 40 prosenttia haitallisista hiukkasista on peräisin puun poltosta.

Ja ongelma on valmis. Oman auton käytön ja puun käytön ja esimerkiksi saunomisen vähentäminen, ovatkin suorimpia ja tehokkaimpia keinoja ottaa henkilökohtaisesti vastuuta ilmastonmuutoksesta ja elinympäristön laadusta. Pyhät lehmät ovat uhattuna. Kaikki muut keinot ovat näitä merkittävästi välillisempiä. Elämäntapoja pitäisi muuttaa. Pitäisi valita. Kuinka moni ottaa haasteen vastaan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s