Suomalaiset ovat suvaitsevaisia niin kauan, kun eivät kohtaa erilaisuutta

Ollaanko ”suvaitsevaisessa” Suomessa viettämässä suvaitsevaisuuden hautajaisia? Suomalaisia pidetään yllensä maltillisina ja harkitsevina. Näin varmasti pääsääntöisesti onkin. Mutta suomalaisia ei voi pitää hyvällä tahdollaankaan enää suvaitsevaisina kuin ehkä osiltaan. Kehitys on huolestuttava ja sitä ei voi hyväksyä. Suomalainen suvaitsevaisuus on illuusio.

Suvaitsevaisuus on sen hyväksymistä, että ihmiset ovat luonnostaan erilaisia ulkomuotonsa, asemansa, puhetapansa, käyttäytymismuotojensa ja arvojensa puolesta. Jokaisella on oikeus elää rauhassa ja olla sellaisia kuin ovat. Se merkitsee myös, ettei kukaan saa väkisin tyrkyttää näkemyksiään toisille. Myöskään yhteiskunnallista epäoikeudenmukaisuutta ei tarvitse sietää eikä omasta vakaumuksesta tarvitse luopua.  Suvaitsevaisuus tarkoittaa myös, että ihminen saa vapaasti pitää kiinni vakaumuksestaan ja hyväksyy sen, että toiset pitävät kiinni omastaan.

Suurta osaa edellä esitettyjä YK:n Suomenkin hyväksymiä periaatteita rikotaan törkeästi Suomessa. Olen omassa vaalityössäni joutunut kuuntelemaan tuntikausia Perussuomalaisten julkisen rasistisia puheita heidän vaalityössään. Samanhenkiset pienryhmittymät menevät vielä pidemmälle. Olen mennyt suomalaisesta rasismista henkisesti aivan hapoille. Eräs rouva kuunteli kanssani noita puheita tovin Hakaniemen torilla ja sanoi, että etkö voisi kirjoittaa tuosta johonkin. Nyt kirjoitan.

”Suomi ei tarvitse yhtään neekeriä tai vinosilmää!” tai ”On vain ajan kysymys, kun muslimien raiskaustsunami vyöryy Helsingin yli” tai ”Jos matu ei sopeudu, niin se pannaan sopeutumaan vaikka väkisin. Eikö vaan?”. Ja kannattajat nyökyttelee. Tavalliset suomalaiset ihmiset. Muiden puolueiden pakotettu myötäily äänten menettämisen pelossa vain lisää hyväksyntää ja vähentää suvaitsevaisuutta.

Suomalaisten etnisen erilaisuuden kohtaaminen, ymmärtäminen ja hyväksyntä on historiallisesti lyhytaikaista ja kulttuurisesti ohutta. Usein muita kun kantasuomalaisia syyllistetään siitä, että he eivät sosialisoidu suomalaiseen yhteiskuntaan. Tämä prosessi ei ole yksisuuntainen. Kuinka monta tuttua sinulla on muista kuin suomalaisista? Kohteletko sinä naapurustosi etnisesti erilaisia perheitä kuten suomalaisia perheitä? Valtaosalla suomalaisista ei ole yhtään maahanmuuttajataustaista kontaktia vaikka heidän kotikonnuillaan siihen olisi kaikki mahdollisuudet? Miksi ei? Minulta voi noutaa peilin.

Päätän tämän kirjoituksen erään vanhan miehen Narinkkatorilla 11.4.2017 sanomaan kommenttiin: ”Tapasin 70-luvulla ensimmäisen neekerin. En osannut suhtautua neekeriin silloin enkä ole oppinut suhtautumaan neekereihin tähän päivään mennessä.” Syvässä istuu …

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s